Hagelschade? Zo kan je het voorkomen … én herstellen!
Eén hagelbui kan dure gevolgen hebben. Heb je geen overdekte parkeerplaats ter beschikking en moet je geregeld jouw auto in openlucht laten staan? Ook dan bestaan er slimme oplossingen om glas- en koetswerkschade te voorkomen, of de (financiële) gevolgen te beperken. Krijg je toch enkele voltreffers op je dak? Lees nog éven verder voor je gaat panikeren ...
Hagel
Rond deze periode van het jaar kan er al eens wat hagel vallen. Maar vooral in de zomer, als de temperaturen hoog oplopen en er onweer in de lucht hangt, kunnen de hagelbuien soms fors zijn. De grootte van de hagelstenen varieert sterk: van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Het resultaat: lak- en koetswerkschade, glasschade …
Wordt er hagel voorspeld? De simpelste oplossing: zet je wagen gewoon binnen zodat hagelstenen geen kans krijgen! En als dat niet kan, hebben we nog wel een paar ideetjes …
Simply clever: je beste slechtweergarantie!
Een plotse regenbui? ŠKODA houdt een paraplu stand-by in je achterportier. Sneeuw en ijzel? Zelfs als je wagen dichtvriest, heb je de ijskrabber in je tankklep bij de hand. We zijn dus op alles voorzien. Maar een allesverwoestende hagelbui? Dan staan zelfs wij machteloos. We laten je echter niet in de kou staan. Daarom: enkele gouden tips van enkele experts uit verwachte én minder verwachte hoek!
Hallo, verzekeraar?
Wie zich de reclame nog herinnert, denkt misschien: even Apeldoorn bellen. Bij onvoorziene tegenslagen is het alleszins een hele geruststelling als je goed verzekerd bent. In de meeste gevallen zal enkel een omniumverzekering tussenkomen bij schade door natuurfenomenen zoals hagel. In het andere geval zal je zelf de kosten moeten dragen.
Is hagelschade door jouw polis gedekt? Ook dan maak je best meteen foto’s: van de schade, de hagel(bollen) … Misschien kan je ook maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen? Denk wel éérst aan je eigen veiligheid: een foto of autodak is het niet waard om je in een spervuur van hagelstenen te wagen!
Hageljassen aan: maak kennis met … de hagelhoes!
Er bestaan ook andere manieren om je tegen schade ‘in te dekken’. Zo bieden fabrikanten zoals Carpoint speciale hagelbeschermhoezen aan. Die beschikken over een dikke voering van schuim of rubber zodat ze de impact van de hagelstenen opvangen en deze geen schade meer kunnen aanrichten. De betere exemplaren zijn uv-bestendig en voorzien van ventilatieopeningen en vermijden zo dat je wagen zou roesten of de lak verkleurt.
Ben je er toch nog niet helemaal gerust op? Wacht, want het kan nog beter! Er bestaan ook opblaasbare modellen, bijvoorbeeld die van HailSuit of HailProtector. Rol de hoes uit, bevestig vier lijnen aan je wielen, sluit de ingebouwde pomp aan op de 12V-aansluiting van je auto en in enkele minuten pompt de hoes zich automatisch op. Een ‘airbag voor hagelstenen’ dus! Klinkt straf? Dat is het ook, kijk zelf maar!
Beide types hoezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus let erop dat je er eentje kiest die perfect aansluit bij jouw type wagen.
Huis-tuin-en-keukenalternatieven
Zo’n ‘hailsuit’ is natuurlijk niet goedkoop, en bij een onverwachte hagelbui heb je hem niet altijd bij de hand. Gelukkig heb je wél een paar alternatieven in huis die in een noodgeval uitstekend van pas kunnen komen.
Leg bijvoorbeeld wollen dekens of matrassen over het dak en de motorkap. Stop ze bij voorkeur niet tussen de deuren, maar maak ze met behulp van een touw vast aan de wielen, anders kan er water binnendringen in het interieur. Beschikt je auto over dakdragers? Dan kan je daar misschien een zeil over spannen.
Heb je luchtmatrassen, opblaasbootjes of zwembanden in huis? Perfect: leg ze op het dak of de motorkap onder het deken of zeil om de impact op te vangen. Bubbelwrap, karton, oude kleren, het tapijt uit de woonkamer, de luifel of voortent op vakantie: ideeën genoeg! Zowel de nuttigste als de grappigste vind je hier.
Smart Repair: de clevere oplossing bij hagelschade!
Smart Repair, Paintless Dent Removal … Er bestaan heel wat namen voor. Maar allemaal komen ze op hetzelfde neer: kleine deukjes in het koetswerk waarbij de lak nog intact is op een snelle en goedkope manier herstellen. Zonder dat de halve wagen gedemonteerd moet worden én vaak zonder dat er enig spuitwerk aan te pas komt. De techniek is geschikt voor heel wat delen van de wagen:
- De carrosserie
- De velgen
- De ramen
- Sommige interieurdelen (leder, stof, kunstleder, plastic)
Maar vergis je niet! Hoe mooi (en makkelijk) het ook klinkt, deze vorm van koetswerkherstelling blijft wel degelijk specialistenwerk. Op internet vind je sets waarmee je zelf aan de slag kan, maar neem het van ons aan: het juiste gereedschap vormt in dit geval zélden de sleutel tot succes.
Nog een paar laatste raadgevingen?
Voorkomen is beter dan genezen. Dus hou het weerbericht in de gaten en zet je wagen onder dak als er hagel in de lucht hangt, of pak hem in met alles wat daarvoor kan dienen. En een goede verzekering is altijd een geruststelling.